Șoc pentru arădenii care se încălzesc de la CET: duminică dimineață se taie căldura!

De Diana Dutu
Reactualizat la:
48Comentarii
Șoc pentru arădenii care se încălzesc de la CET: duminică dimineață se taie căldura!
Compania C-Gaz Energie somează SC CET Arad SA să plătească în avans 8,5 milioane de lei pentru consumul de gaze!

UPDATE. Sistarea căldurii, amânată până marți la ora 15.30

Începând de duminică, 11 februarie 2018, ora 6.00 dimineaţa, arădenii care îşi încălzesc locuinţele de la CET vor rămâne fără căldură! Informaţia a fost făcută publică, printr-un comunicat de presă, de către Prefectura Arad. Se pare că instituţia a aflat de această problemă vineri, când a avut loc şedinţa Comisiei de Dialog Social. Aceasta a fost convocată la solicitarea liderului de sindicat al SLI Termoelectrica Arad, Doru Lebădă. Problema discutată este următoarea: „SC CET Arad SA se află într-o situație critică, pericolul constând în imposibilitatea furnizării de gaz către această societate, de furnizorul C-Gaz Energie, în lipsa plății în avans a sumei de 8,5 milioane de lei. Neachitarea sumei ar conduce, inevitabil, spre sistarea furnizării agentului termic în perioada imediat următoare.” Iar „perioada următoare” înseamnă, potrivit Prefecturii, „începând cu ora 6.00 a zilei de duminică, 11 februarie 2018”.

Prefectura: „Să plătească Primăria!”

„La finalul dezbaterii, Instituția Prefectului – Județul Arad a făcut demersuri în vederea informării ministerelor de resort din cadrul Guvernului României cu privire la situația creată. Soluția imediată a continuării furnizării de agent termic către populație este achitarea, de către Primăria Municipiului Arad, a sumei restante de 8,5 milioane de lei, către furnizorul C-Gaz Energie” – se arată în comunicatul Prefecturii.

Falcă: „Primăria nu poate plăti”

„Întrezărim în această solicitare de plătă în avans o formă de şantaj faţă de CET. Dincolo de acest aspect, întrebarea e: cine plăteşte? Primăria nu poate, cetăţenii, nu!” – opinează primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă. Edilul se arată stupefiat de faptul că nici prefectul judeţului Arad, Florentina Horgea, nici o parte din parlamentarii arădeni nu ştiau de problema CET.

„Aceasta denotă lipsa de interes pentru problemele Aradului. Din păcate nu este pentru prima dată. De ani de zile plătim din bugetul nostru obligaţiile Guvernului României faţă de Arad. E de ajuns să ne amintim de Guvernul condus de Victor Ponta care în 2013 şi 2014 nu a dat niciun leu Aradului, acelaşi Guvern care la Timişoara, în 2014, dădea 62 de milioane de lei, iar Aradului 7,7 milioane, un Guvern care în 2015 acorda bani pentru opt centrale în ţară şi la Arad nu dădea niciun leu. În 2016, Guvernul Cioloş acorda CET-ului 16 milioane, iar anul trecut Guvernul Tudose, 5 milioane. Consider că este o mare nedreptate să plătim în continuare din buzunarul arădenilor obligaţiile Guvernului. Este nevoie de mai multă implicare din partea tuturor şi cu atât mai mult din partea parlamentarilor arădeni şi a reprezentantului Guvernului în teritoriu” – spune primarul Gheorghe Falcă.

Întâlnire de urgenţă

Reprezentanţii Ministerului Energiei, ai Primăriei Municipiului Arad, ai CET Arad şi ai Romgaz se vor reuni marţi, 13 februarie 2018, ora 10.00, la sediul ministerului în încercarea de a găsi o soluţie la problema furnizorului de agent termic din Arad. Primarul Gheorghe Falcă îi invită la întâlnirea de la minister atât pe parlamentarii arădeni, cât şi pe prefectul judeţului, subliniind importanţa unei reprezentări serioase a Aradului la acestă reuniune. “Este responsabilitatea noastră, a tuturor, de a face presiuni la Guvern pentru respectarea obligaţiilor acestuia faţă de Arad” – conchide Gheorghe Falcă.

Problema este că întâlnirea programată la Bucureşti e tardivă în condiţiile în care furnizarea gaz către CET va fi întreruptă dacă nu se plătesc în avans cei 8,5 milioane de lei, iar arădenii rămân fără căldură începând de duminică dimineaţă… Potrivit informaţiilor noastre, Primăria încearcă să amâne acest termen până după întâlnirea cu reprezentanţii Ministerului Energiei.

Cine a participat la şedinţa de la Prefectură

La ședința Comisiei de Dialog Social au mai participat, alături de prefectul și subprefectul județului Arad, primarul și unul dintre viceprimarii municipiului, consilieri locali, reprezentanți ai AGA din cadrul SC CET Arad SA și CET Hidrocarburi, membri ai consiliului de administrație al SC CET Arad, conducerea tehnică a societății, liderii organizațiilor județene ai patronatelor și sindicatelor CNSLR Frăția, BNS și Cartel Alfa și, nu în ultimul rând, parlamentari de Arad și reprezentanți ai Prefecturii Județului Arad.

Acesta este, de fapt, termenul până la care compania C-Gaz Energie păsuiește SC CET Arad SA.După ce, vineri după-masă, arădenii care își încălzesc locuințele de la CET au fost informați că vor rămâne fără căldură începând de duminică dimineață, Primăria Municipiului Arad a anunțat, vineri seara, că ...48Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor